Werkzaamheden

Maria werkt als popvioliste en/of arrangeur voor verschillende bands maar u komt haar ook regelmatig tegen in de combinatie theater en muziek.

Of ze nou met Angela Groothuizen op Lowlands staat, meespeelt in de Oerolvoorstelling Varenka, het Songfestivalfeest in de Ziggo Dome op zijn kop zet met voormalig winnares Eimear Quinn of  Freek de Jonge, Monique Klemann en Sandra van Nieuwland begeleidt tijdens de editie van Riplive, elk genre is mogelijk en niets is te gek.

Op dit moment staat zij samen met Gerard Alderliefste in de theaters met de show ‘Une belle histoire’ en ‘Plus d’amour’, de tour loopt tot 2022.

Naast de vaste bandprojecten zoals Gerard Alderliefste& Friends, werkt zij ook voor verschillende projectbands op aanvraag, zoals o.a. de Smartlappenkaraoke band, RipLive, De Hitklup, de Studio Nieuwjaarsgala band en Wagon Wheel.

Achtergrond

Maria is afgestudeerd als Muziektherapeut. Tijdens haar studie heeft zij zich gespecialiseerd in het improviseren en arrangeren in de lichte muziek met als hoofdvak viool.

Na haar studie is zij zich meer gaan richten op de bandwereld en vond zij daarin haar passie.

Sinds 2018 is Maria werkzaam als Teamleider en Muziektherapeut voor Stichting MuzIC waar zij zorg draagt voor het selecteren, trainen en coachen van de musici. Daarnaast speelt ze zelf ook op de Intensive Care.

Stichting MuzIC is een organisatie die door middel van muzikale interacties bijdraagt aan het beperken van de impact van een IC opname. Denk daarbij aan pijn, stress en angst gerelateerde klachten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat muziek daar een positieve werking op heeft. Ook draagt het bij aan het verminderen van de kans op PICS(post intensive care syndrome). Het brengt rust op de afdeling en biedt troost en steun voor zowel patiënten naasten en familieleden.

Stichting MuzIC is actief met het inzetten van muzikanten op diverse intensive care afdelingen in Nederland. De geselecteerde musici worden na een intensieve training ingezet en begeleidt door een team van IC -professionals, muziektherapeuten en wetenschappers om zo professionele zorg aan het bed te waarborgen.

Tijdens de interactie bij de patiënt aan bed letten de muzikanten op ademhaling, hartslag en bloeddruk en kunnen zij door hun kennis en ervaring hun muziek aanpassen. Zoals bijvoorbeeld een jonge IC patiënt die door een ongeval en de traumatische impact geen contact en spraakvermogen had. Uiteindelijk begon de patiënt met zijn mond mee te bewegen op de woorden van zijn favoriete muziek en maakte hij contact met zijn naasten. Dit was het begin en een aanzet tot zijn herstel.

Door herkenbare melodieën, de kalmerende werking van de muziek, het inspelen op de wensen van de patiënt en in het geval van mensen die in coma liggen af te gaan op familieleden en naasten ontstaat er een bijzondere interactie en brengt het voor even de wereld van buiten naar binnen.

Voor meer informatie ga naar www.muz-ic.nl