Werkzaamheden

Maria werkt als violiste en/of arrangeur voor verschillende bands maar u komt haar ook regelmatig tegen in de combinatie theater en muziek. Zo stond zij in juni 2017 dertig keer met de voorstelling Varenka op Oerol en maakte hiervoor speciale vioolarrangementen in opdracht van zandkunstenares Gerrie Hondius.

Daarnaast heeft zij haar eigen band Chante, samen met Nicolette Knape en Jasper Swank. (Franse en Nederlandse chansons). In december 2014 stond zij in de finale van het Orkest van Nederland/rtl4 en maart 2015 met Chante in de finale van het Concours de la Chanson.

In 2016 is zij een samenwerking aangegaan met violiste Suzanne Groot onder de naam De Haarlemse viooldiva’s waarmee zij 4 edities van ‘Bach in de Bajes’ hebben uitgevoerd in de Koepelgevangenis van Haarlem.

Haar laatste nieuwe vaste samenwerking is met Gerard Alderliefste. Samen gaan zij ‘En route’ in de Snoek door Nederland en komen ze bij jou in de huiskamer. Naast de vaste bandprojecten zoals Gerard Alderliefste& friends en Chante werkt zij ook voor verschillende projectbands op aanvraag, zoals o.a. de Smartlappenkaraoke band waarmee zij in 2018 op Lowlands Angela Groothuizen mocht begeleiden, RipLive in het Patronaat, De Hitklup in Paradiso en de Studio Nieuwjaarsgala band.

Achtergrond

Maria is afgestudeerd als Muziektherapeut. Tijdens haar studie heeft zij zich gespecialiseerd in het improviseren en arrangeren in de lichte muziek met als hoofdvak viool.

Na haar studie is zij zich meer gaan richten op de bandwereld en vond zij daarin haar passie.

In 2018 kwam daar een nieuwe passie bij, via een van haar optredens kwam zij in aanraking met de stichting FCIC. Deze stichting zet zich in voor de nazorg van IC patiënten. Toen zij haar vroegen om mee te werken aan hun nieuwe project MuzIC was de cirkel rond. Muziek is effectief in het reduceren van pijn- en angstgevoelens. Meer nog, het aanbieden van muziek kan de dosis en/of frequentie van sedativa verminderen. Bovendien kan de actieve participatie van de patient en diens naasten bij dit muziekaanbod, bijdragen tot een groter gevoel van controle. Zo biedt live muziek afleiding waarbij de aandachtsfocus van negatieve en stresserende omgevingsstimuli zoals angstbeleving, lawaai, stress verlegd kan worden naar betekenisvolle auditieve stimuli. Maria werkt nu als muziektherapeut op de IC in Utrecht en Haarlem. Het uiteindelijk doel is het structureel aanbieden van live muziek op alle grote IC’s in Nederland. Om dit te verwezenlijken werft en traint zij samen met Suzanne Groot muzikanten door het hele land. De pilot-fase van het project loopt tot eind 2019 en zal gekoppeld worden aan een wetenschappelijk onderzoek, geleid door Artur Jaschke.

Voor meer informatie ga naar www.fcic.nl